Magyar English


60 éves lett a gyerekjátékok sztárja: a LEGO®!

- Blog

Hosszú utat járt be 60 év alatt a híres kockajáték, mely egy dán asztalos műhelyében született, ma pedig minden felnőtt és gyerek ismeri és szereti, mozifilmeket és videóklipeket ihlet, és mindig képes megújulni.

A sikersztori a kezdetekben nehézkesen indult, mert az első összeilleszthető kockákat még cellulóz acetátból alkotta meg a billundi mesterember, Ole Kirk Christiansen a 40-es évek végén. Később már műanyagból készültek a kockák, de a legnagyobb dán gazdasági magazin még mindig elégedetlen volt a termékkel. Az építőelemek minősége sokáig nem hasonlított a maira, és az összeszerelés sem volt elég stabil, mivel a darabok nem illeszkedtek pontosan egymáshoz, amit ma már el sem tudunk képzelni.

1958-ban végre elkészült az a LEGO®-kocka, ami történelmet írt, és ami elterjedt az egész világon, hogy gyerekszobák millióiban foglalja el méltó helyét. A fejlesztéseknek köszönhetően hamar áttértek az ABS műanyagra, ami ismét sokat javított a minőségén, hiszen ütésálló, megfelelően kemény, tartós és fényes LEGO®-kockák gyártását tette lehetővé.

Mi a LEGO® sikerének a titka?

A kreativitásnak csak a képzelet szab határt! A különböző elemeket tetszés szerint illeszthetjük egymáshoz, hogy saját építményt hozzunk létre. A világhírű márka a kezdetek óta képes megszólítani az újabb generációkat, míg a felnőtteket a gyermekkoruk nosztalgikus hangulata fűzi az ikonikus játékhoz. A legkisebbek a biztonságos, nagyobb méretű darabokból álló  LEGO® DUPLO® kockákkal játszhatnak, miközben szórakozás közben szinte észrevétlenül fejlesztik a képzeletüket, a térlátásukat és a kézügyességüket.

A nagyobbaknak idővel már komplett, tematikus LEGO® szetteket hozott létre a gyártó: az első a Legoland volt, ami napjainkban  LEGO® City-ként érhető el, majd sorra érkeztek a váras, állatos, kalózos és búváros összeállítások. Nem kellett sokat várni, mire hihetetlen népszerűvé váltak az emblematikus LEGO® figurák, majd a különböző trendekre reagálva a Star Wars, Indiana Jones vagy éppen Harry Potter világában is elmerülhettünk legózás közben. Ráadásul a fiúkhoz hasonlóan a kislányok is éppoly örömöt lelhetnek a legózásban, például a Disney Princess sorozattal, mellyel Elsa csodálatos kastélyát vagy Ariel ünneplő hajóját is megépíthetik. A LEGO® Elves népszerű fantasy sorozat is megelevenedik a kockák segítségével, így a kislányok együtt barangolhatnak Emily-vel a manókkal és sárkányokkal teli izgalmas világban.

Hol tart ma a LEGO®?

A világ egyik legnépszerűbb játéka iránt akkora az érdeklődés, hogy évente kb. 36 milliárd kocka készül, azaz másodpercenként 1140 darab. Tudtad, hogy 2009-től már Magyarországon, Nyíregyházán is gyártanak LEGO®-kockákat?

1998-ban a LEGO® bekerült a National Toy Hall Of Fame-be (Legendás játékok Mennyországa), 2015-ben pedig a világ legerősebb márkájának választották. Olyannyira közkedvelt játékká fejlődött a LEGO®, hogy idén a róla mintázott animációs mozifilm, a LEGO® Ninjago is óriási sikert aratott.

Hogyan ünnepeld meg a LEGO® 60. szülinapját?

Ülj le legózni gyermekeddel! Ő is imádni fogja a közös játékot, és te is hamar nosztalgikus hangulatba jössz a játékos időtöltéstől, kicsit kiszakadva a szürke hétköznapokból. Méltóbb ünneplést elképzelni sem tudunk.


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!