Magyar English


A gyurmázás fejlesztő hatása

- Blog

A gyurmázás mindig is töretlen népszerűségnek örvendett a kicsik és nagyok körében, ami nem csoda, hiszen a kreatív móka kikapcsolja és szórakoztatja a gyermekeket, mindemellett pedig számos készséget is fejleszt. Összegyűjtöttük, hogy mi mindenre jó ez a kézműves program, olvasd el!

 

Fejleszti a szem-kéz koordinációt, kézügyességet

A szem és a kéz összehangolt munkája többek között az írás, olvasás, és rengeteg egyéb tevékenység alapja, így érdemes rá már egészen kicsi kortól kezdve nagy hangsúlyt fektetni. Ahogyan gyermeked sodorja a gyurmadarabokat, illetve egymásba illeszti, formázza azokat, egyre jobban összehangolja látását és kézmozgását, de a kézügyességét is alaposan megdolgoztatja. Ezek a készségek elengedhetetlenek az iskolaérettséghez, így nem kérdés, hogy érdemes rendszeresen a gyurmázást választani programként.

 

Megtanítja a színeket, formákat

A gyurmák segítségedre lesznek abban, hogy megtanítsd gyermekednek a különböző színeket, színkeverékeket, hiszen formázás közben többször el tudod mondani neki, hogy melyiknek mi a neve, így rögzítve azokat. A játék közben valósághűen megalkotott figurákkal ráadásul könnyedén új szintre emelheted csemetéd tudását úgy, hogy állatokat, ételeket és különböző formákat alkottok meg közösen, a saját színvilágukat felhasználva, így pillanatok alatt memorizálja majd gyermeked, hogy például a malac rózsaszín vagy az eperfagyi piros.

 

Segíti a figyelem és a koncentráció fejlődését

Mint minden alkotó tevékenység, a gyurmázás is elmélyülést, figyelmet követel, hiszen az apró darabok megformázása nagyfokú koncentrációt igényel. Amellett tehát, hogy szórakoztató ez a kézműves program, gyermeked teljesen át is adja magát az általa nyújtott élménynek, így észrevétlenül fejlődik, ráadásul a felgyülemlett stresszt is segít levezetni. 

 

Erősíti az izmokat

A sok nyomkodás, sodrás, gyúrás és lapítás erősíti gyermeked kézizmait, ami hatványozottan fontos, hiszen a megfelelő csukló-, alkar- és ujjizomzat elengedhetetlen az élet számos területéhez, többek között a helyes ceruzafogáshoz is.

Tipp: Iskolakezdés előtt gyurmázzatok egy kicsit többet, így felkészültebben vághat majd bele a dolgos mindennapokba a kis nebuló.

 

Javítja a memóriát, kreativitást

A különböző formák megalkotása közben gyermekednek vissza kell emlékeznie, hogy a valóságban hogyan is mutatnak, így, mivel emlékezetből fog dolgozni, és vissza kell gondolnia például arra, hogyan néz ki a gomba, netán milyen színű az elefánt, alaposan megdolgoztatja agyának ezt a területét. Sok esetben pedig eltérhet a valóságtól, és megalkothatja saját elképzeléseit, aminek csak a saját fantáziája szab határt, így kreativitása is előtérbe kerül, és természetes módon fejlődik.

 

Forrás: 1, 2

Képek forrása: 1, 2


Népszerű bejegyzések


Ne maradj le exkluzív tartalmainkról, ajánlatainkról!
Iratkozz fel a hírlevelünkre:
Kövess Facebookon!