Magyar English


Beszélgetéssel és játékkal a karantén ellen

- Blog

Ebben a rendhagyó helyzetben fontos, hogy fokozottan foglalkozzunk gyermekünkkel, hiszen az ő életébe is számos új feladatot hozott el a járványügyi helyzet. Odafigyeléssel és a megfelelő játékokkal könnyedén elterelhetjük a gondolatait, és stresszmentessé, szórakoztatóvá varázsolhatjuk számára az otthon töltött órákat. Olvasd el tippjeinket a karantén idejére! 

 

Közös időtöltés!

Az otthoni munkavégzés és az online oktatás kereszttüze mindenki számára sok újdonságot hozott magával, azonban a számos teendő ellenére se feledkezz meg a közös időtöltésről, beszélgetésről! Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivista, a Hintalovon Alapítvány vezetője a Magenta Gyerekekkel karanténban című podcastjában azt tanácsolja, hogy mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy gyermekünk biztonságban érezze magát, és tudja, hogy ha bármilyen gondja vagy kérdése merülne fel, akkor fordulhat szüleihez. 

„Ami a legfontosabb, hogy elfogadóak legyünk azzal a helyzettel, amiben most ők vannak, a fájdalmaikkal, a rossz érzéseikkel. Hogyha figyelünk a jelzéseikre, és próbálunk jelen lenni, amikor szükségük van rá” - fejtette ki véleményét Könyves Kriszta, a Hintalovon Alapítvány Yelon programjának szakmai vezetője.

A legfontosabb tehát, hogy ha beszélgetni szeretne gyermekünk, legyünk nyitottak, és válaszoljunk a kérdéseire készségesen, azonban ne zúdítsunk rá minden olyan információt, ami számára nem feltétlenül lényeges. A közös meseolvasás például remek kezdeményezés lehet a beszélgetésre, és számos pozitív hatással is bír. Segítségével kifejezheted gyermekednek, hogy fontos számodra és ott vagy mellette, a mese pedig megnyugtatja és ellazítja őt, és segít neki feldolgozni a mindennapi eseményeket is. 

Tipp: A mesék további fantasztikus hatásairól itt olvashatsz.

 

A szórakozásról se feledkezz meg!

Nagyon fontos, hogy a közös időtöltés során különböző játékok is előkerüljenek, hiszen számos készlet oldja a stresszt és fokozza a jókedvet amellett, hogy a családi kötelekét is szorosabbá fűzi. Egy jól megválasztott társasjátékkal nemcsak örömet okozhatsz gyermekednek, de készségeinek fejlődését is elősegítheted, akár a szókincséről, memóriájáról, logikus gondolkodásáról vagy ügyességéről, reflexéről legyen szó. Egy puzzle például egy igazi aduász darab, ha egyszerre több készségre is hangsúlyt fektetnél, ráadásul a szoba ékes díszeként is megállja a helyét, miután összeállt egy képpé.

Tipp: A kirakósok pozitív hatásait itt összegeztük neked.

 

Támogasd gyermeked iskolai tevékenységét tudományos játékokkal! 

A digitális oktatás minden kis nebuló számára újdonság, és előfordul, hogy nehézséget okoz, hogy minden feladatot megfelelően, határidőre teljesítsenek otthoni körülmények között. Fontos, hogy segítsd gyermekedet abban, hogy egy lelkes felfedező maradjon, aki továbbra is szomjazik a tudásra. Erre tökéletes megoldás lehet iskola utáni elfoglaltságként egy izgalmakkal teli tudományos játék, ami olyan kalandra hívja a kicsiket és nagyokat, ami során ők felfedezhetik azt, hogy hogyan működik a gravitáció, megismerkedhetnek az alternatív energiával vagy a természetről tanulhatnak, de bizonyos készletekkel akár egy régész bőrébe is bújhatnak.

Mire jó még egy ilyen készlet?

  1. Támogatja a gyermekek természetes kalandvágyát és kíváncsiságát.
  2. Segíti a gyermekeket a világ értelmezésében.
  3. A problémák megoldására ösztönzi a gyermekeket.
  4. Bemutatja az alapvető tudományos elveket.

 

Forrás: 12

Képek forrása: 1, 2


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!