Magyar English


Black Friday gyorstalpaló: honnan ered és mikre figyelj?

- Blog

Neked is az óriási vásárlási láz jut eszedbe, amikor meghallod azt, hogy Black Friday? Ez nem is csoda, mert ezen a napon termékek ezrei találnak kedvezményesen gazdára, hiszen nemcsak megéri ilyenkor kiválasztani a kiszemelt terméket, de már a karácsonyi ajándékok nagy része is beszerezhető a fekete péntekre keresztelt napon. Viszont azt biztosan nem tudtad eddig, hogy ez a kifejezés honnan ered, milyen történet áll mögötte. Mi összegeztük neked!

 

A Black Friday története

Az Black Friday története nyomán több variációt is találhatunk, egy azonban biztos: nevét 1966-ban kapta, az Amerikai Egyesült Államokból érkezik, és a hálaadást követő napon zajlik. Mondhatjuk, hogy hagyományosan ezen a napon kezdődik a karácsonyi ajándék beszerzési szezon is.

Korábban azonban nem a nagy leárazásokról volt ismert az elnevezés, sokkal inkább a nagy tömegre és dugóra utalt, hiszen az 1960-as években az ezt követő napon rendezték meg a híres Army-Navy focimeccset Philadelphiában. Ilyenkor rengeteg turista árasztotta el a várost, ezért a rendőröknek exta műszakban kellett ügyelniük a rend fenntartásáért, és azért, hogy a tolvajoktól megvédjék az üzleteket. Egy másik ismert magyarázat azonban azt mondja, hogy nagyjából ezen a napon vált át a veszteséget jelölő piros tinta a nyereséget jelölő feketébe, ilyenkor válik láthatóvá a profit a cégek életében. Akárhogyan is, a Fekete Péntek ma már az év egyik legnagyobb bevételét realizáló esemény.

 

Black Friday Magyarországon

Magyarországon 2013-ban robbant be a köztudatba, népszerűsége pedig töretlen növekedésnek örvend. Annyi különbség érezhető a tengerentúli eseményhez képest, hogy hazánkban rengeteg online áruház hirdet Fekete Péntek akciót, míg az amerikaiak ilyenkor legszívesebben a hagyományos üzletek polcait fosztják ki. Az online vásárlás kétségtelenül kényelmesebb és egyszerűbb, míg a boltokban kézbe tudjuk venni a terméket és szakszerű segítséget kaphatunk például a gyermekünk korának megfelelő játék kiválasztásában. Itthon szerencsére mindenki megtalálja a kedvenc vásárlási módját, hiszen a legtöbb áruház, mint ahogyan a REGIO JÁTÉK áruházaiban is és online is többszáz kihagyhatatlan akciós játékkal várja november 29. és december 1. között vásárlóit! Az akcióról bővebb információt itt találsz. 

 

Ezekre figyelj a Fekete Pénteken!

  1. Írj listát, hogy mit szeretnél vásárolni! Ha internetes áruházban is nézelődsz, tedd kívánságlistára vagy a kosaradba a kiszemelt terméket!
  2. Figyelj a járulékos költségekre, mint pl. a házhoz szállítás! Érdemes ilyenkor összehívni a családot, barátokat vagy munkatársakat, és megbeszélni, ki honnan rendel, mert így megúszhatjátok a szállítási díjat.
  3. Légy körültekintő! Csak olyan internetes áruházban vásárolj, amiben megbízol! Ha kétes hátterű vagy olyan webshopba tévednél, amiről még sosem hallottál, inkább nézd meg máshol az adott terméket.
  4. Próbáld ki a terméket, amint lehet! Gondolj csak bele: a boltban is alaposan megnézel egy terméket, mielőtt megveszed, tedd ezt meg online rendelés esetén is, amikor kihozza a futár a csomagot! Amint kézhez kapod a megrendelésed, bontsd ki, és nézd meg, hogy hiánytalan, sérülésmentes árut kaptál-e.

Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!