Magyar English


Szakítsd ki gyermekedet az online térből!

- Blog

Szeretnéd minél produktívabban kihasználni az otthon töltött órákat okostelefon és tablet nélkül, és olyan programokat kitalálni a családnak, melyek élvezetesek, és teljesen biztonságosan, a négy fal között is kivitelezhetők? Összeszedtünk néhány ötletet, melyek annyira lefoglalják majd az egész családot, hogy a kütyük elő sem fognak kerülni.

 

Puzzle

Hogy miért nagyszerű választás egy kirakós? Mert minden gyerkőc talál korának megfelelő készletet, élvezetes, ráadásul rengeteg készséget is fejleszt észrevétlenül. A kicsik és nagyok stratégiai, logikai gondolkodása, szem-kéz koordinációja, összpontosító és vizuális képessége, de még a képzelőerejük is egyre fejlettebb lesz minden darabka helyére illesztésével. A felnőtteknek is igazi kikapcsolódás ez a játék, sőt a közös alkotás erősíti a családi köteléket, így nem is kérdés, hogy a laptop nem lesz ellenfél.

 

Kreatív készletek

A legjobb finommotorikus készséget fejlesztő játékok azok, amelyek igénylik a kézügyességet. Így a gyöngyvasalás, ékszerkészítés, gyurmázás, színezés és rajzolás hasznos elfoglaltságok a kis alkotók számára, és segítik a gyerekeket abban, hogy izomcsoportjaik a gondolkodásukkal teljesen összehangolva működjenek.

Mivel a húsvét is közeleg, mi sem kézenfekvőbb, mint az ünnepi témában alkotni valamit. Akár egy nyuszis festmény, gyöngyökből vasalt csibe, vagy az otthon található készletekből megalkotott figura is szuper végeredmény lehet. Akik pedig szeretnek jó előre tervezni, akár már most festhetnek tojásokat ecsettel vagy filctollal.

Mese

A testi és lelki fejlődés elengedhetetlen eszköze a történetmesélés. Egy mese nemcsak a gyermekek beszédkészségét segíti, de a feldolgozás elhagyhatatlan kelléke is, hiszen a történetek tanulságait később fel tudják használni a saját életükben is a csemeték. Ha egy izgalmas és lebilincselő módját választanád annak, hogy az otthoni időt a kütyük nélkül, szórakozva, de mégis hasznosan töltsétek, akkor egy mesekönyv vagy egy diavetítőn levetített film nagy segítség lesz számodra. 

 

Társasjátékok

A társasjátékokban minden korosztály kedvét leli, és ami a legfontosabb, oldják a bennünk felgyülemlett stressz is. Arról nem is beszélve, hogy egy olyan világba repíti a résztvevőket, ahol a gyermekek és felnőttek közösen indulhatnak felfedező körútra, miközben még készségeik is fejlődnek. Egy jól megválasztott készlet megköveteli a figyelmet, így háttérbe szorulhatnak az okos eszközök, és átveheti a főszerepet a felhőtlen szórakozás. A 3-6 évesek számára érdemes olyan társast választani, ami a sportszerű és türelmes játék mellett az osztozkodásra is megtanít, míg a kicsit idősebb társaik számára a szókincs gyarapodását, a szituációk felismerését és a stratégiai gondolkodást segítő játékokat javasoljuk előnyben részesíteni.

 

Forrás


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!