Magyar English


Bocsánatkérés tanítása gyerekeknek

- Blog

Felnőttként tudjuk, hogy mennyire nagyon fontos a bocsánatkérés és a felelősség vállalása a tetteinkért, azonban ennek belátása és „jól tudni bocsánatot kérni” nem megy egyről a kettőre, ezért érdemes már korán elkezdeni megtanítani a gyerekeknek. Hogy miért fontos a konfliktuskezelés tanítása és milyen a jó bocsánatkérés? – Cikkünkben ilyen és ezekhez hasonló kérdéseket járunk körbe!


Konfliktuskezelés gyerekeknek – Ezért fontos a bocsánatkérés tanítása!

Szülőként gyakran kérjük arra a gyereket, hogy kérjen bocsánatot, ő azonban sokszor nem érti, hogy miért van erre szükség. Ilyenkor fontos észben tartanunk, hogy nem elég kérni, meg is kell értetni vele, hogy miért van erre szükség. A bocsánatkérést nem jó erőltetni, arra van szükség, hogy önkéntesen érkezzen.

De miért olyan fontos a gyermekkori bocsánatkérés megtanítása?

Az őszinte bocsánatkérés nem más, mint a felelősség vállalása a tetteinkért. A bocsánatkéréssel jól kifejezhetjük, hogy értjük és elismerjük a másik fájdalmát, mi több, próbálunk gyógyírt találni rá, jóvátenni, amit okoztunk neki tetteinkkel.

Számos olyan élethelyzet van, amikor bocsánatot kell kérni, onnantól kezdve, hogy véletlenül neki megyünk valakinek az utcán, egészen odáig, hogy akarva-akaratlanul bántó szóval illetünk másokat. Ezekben a helyzetekben rendkívül fontos, hogy a gyerekek már egészen kicsi korban tudják, hogyan kell reagálni.


Az őszinte bocsánatkérés nálad kezdődik: Mutass jó példát!

A kicsik a szülői mintát követik, tehát a konfliktuskezelésük nagyban függ attól, hogy mit látnak otthon, ezért fontos, hogy jó példát mutassunk nekik! Ha ilyen helyzetbe kerülsz, próbálj meg tudatosan odafigyelni a hirtelen reakcióidra, és inkább higgadtan, empatikusan közelítsd meg a konfliktushelyzetet.

Tanítsd meg gyermekedet arra, hogy mindennek következménye van, így ha például tönkreteszi a másik gyermek játékát, azt pótolnia kell valahogy, ha pedig valamit összetör szándékosan, neki kell feltakarítania. A kulcs tehát - mint mindenben a gyermeknevelés rögös útján - a következetesség.


De milyen a jó bocsánatkérés?

Amikor kicsi gyermeket tanítunk bocsánatot kérni, fontos, hogy mindig észben tartsuk, hogy a gyerekek valójában csak 8-9 éves koruk körül képesek felfogni, hogy milyen érzelmeket okoznak a másiknak. Például egy 2 éves kisgyerek még az egocentrikus életszakaszában van, ami azt jelenti, hogy saját magát látja mindennek a középpontjában és csak azért tud bocsánatot kérni, mert megtanulta felismerni a helyzetet, és hogy mit kell mondani ilyenkor.

Ennek ismeretében tanítsuk meg nekik, hogy milyen a jó bocsánatkérés, és mik a bocsánatkérés legfontosabb elemei:

  • A fájdalom kifejezése: "Sajnálom."
  • A felelősség vállalása: "Hibáztam."
  • A kárpótlás: "Mivel tehetném jóvá a történteket?"
  • Őszinte megbánás: "Ígérem, nem fordul elő többé!"
  • Megbocsátás kérése: "Elnézést kérek.” vagy “Meg tudsz bocsátani?"

De miért annyira fontos olyan korán kezdeni az őszinte bocsánatkérés megtanítását, amikor a gyermek még nem is biztos, hogy érti, hogy miről van szó?

Először azért, hogy fel tudja ismerni a helyzetet, hiszen így képes lesz megtanulni mi az elvárt viselkedés olyankor. Később pedig maga az elv és a bocsánatkérés formája, illetve ahogyan ezt a szülő kezeli, válik fontossá. Iskoláskorig tehát a valóban megbánt bocsánatkérés helyett jobb, ha a szülő a konfliktuskezelésre helyezi a hangsúlyt.

konfliktuskezelés gyerekeknek


Bocsánatkérés tippek

A bocsánatkérés és a konfliktuskezelés gyerekeknek játékosan sokkal hatékonyabban megtanítható. Ha olyan eszközökhöz folyamodunk, amelyek az ő „nyelvükön” szólalnak meg, könnyebben megértik, hogy mi zajlik le a másikban és hogyan kell reagálni egy adott szituációban. Bocsánatkérés tippek következnek.

Empátia erősítése

Az első, és egyben az egyik legfontosabb feladat, az empátia erősítése a gyerekekben. Tanítsuk meg a gyermeknek, hogy a másiknak is vannak érzései és nem mindig lehet egyformán jó hangulata mindenkinek. Például, ha a másik gyerek (vagy felnőtt) mogorva, magyarázzuk el a kicsinek, hogy lehet, hogy az illetőnek csak rossz napja van.

Az empátia erősítésére szinte bármilyen sportjáték kiváló lehet. Ezeken a játékokon keresztül a gyerekek megtapasztalhatják, hogy a másiknak is fáj, ha fellökjük, és hogy a szabálytalankodással milyen érzést okozunk a másiknak.

Szerepjáték

A szerepjáték kiváló módszer a bocsánatkérés megtanítására, hiszen az eljátszott szituációkon és kitalált karaktereken keresztül bemutathatjuk, hogyan kell bocsánatot kérni. Nyugodt helyzetben sokkal fogékonyabb a gyermek a logikus magyarázatra és könnyebben megérti a tettek következményét is, ezért ilyenkor érdemes megegyezni olyan szabályokban, amiket később éles helyzetben is elő lehet venni.

A szerepjáték során használjunk a következőkhöz hasonló mondatokat!

  • „Nézz a másik szemébe!”
  • „Mondd ki, hogy őszintén sajnálod, ami történt!”
  • „Mondd el, hogy legközelebb mit fogsz másképp csinálni!”

Mesék

Mutassunk példát mesék segítségével! Bizonyos „tanmesék” kiválóak az empátia fejlesztésére és a bocsánatkérés tanítása közben is hasznukat vehetjük. A gyermek könnyebben megérti, ha egy higgadt pillanatában, mások példáiból (jelen esetben a mese szereplői) okulva ismerkedik a bocsánatkérés aktusával, nem pedig éles szituációban találkozik vele először!

Nyugodtan tartsatok szünetet a mesélés közben, és beszéljétek meg, hogy az adott szereplő mit miért csinált a történetben. Beszélgessetek a mese végén és vonjátok le együtt a tanulságokat!

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!