Magyar English


A szerepjátékok fontossága ovis korban

- Blog

Szerepjáték közben szárnyalhat a gyermekek fantáziája, bármivé és bárkivé változhatnak a játékidő alatt, ez pedig nemcsak azért jó, mert közben kellemesen szórakoznak és kikapcsolódnak a kis játékosok akár egyedül is, de azért is mert ez a fajta játék egy kifejezetten fontos fejlesztőeszköz a 6 éven aluliak számára. Olvasd el, hogy milyen pozitív hozadékai vannak a szerepjátékoknak!

A 6 éven aluli gyermekek számára fontos fejlesztőeszköz a szerepjáték. A kicsik már 2 éves koruktól kezdve ellesik szüleik és a környezetükben élő emberek szokásait, cselekedeteit, és őket utánozva megteremtik azokat a helyzeteket, amikben felhasználhatják, eljátszhatják azokat. A szerepjátékok kielégítik a gyerkőcök effajta igényét, ráadásul mindeközben a fantázia területét is aktiválják, ami kifejezetten fontos hatással van a személyiségfejlődésre.

 

Felkészít a való életre

Egy jól megválasztott szerepjáték megmutatja a kis játékosnak, hogy milyen szerepek várnak majd rá a nagybetűs életben. Eljátszhatja például azt, hogy egy anyuka vagy apuka, akinek gondoskodnia kell babájáról, de szakácsként, takarítóként, építészként is helytállhat a móka közben. Mindemellett számos egyéb szakmával és szituációval is megismerkedhet egy kicsit közelebbről, és olyan helyzetekkel találkozhat, amelyek nagy része a későbbiekben is előfordulhat az életében, ezáltal pedig sokkal felkészültebb lesz. 

 

Megtanítja a szabályokat és normákat

Miközben egy elképzelt szerepet ölt magára gyermekünk, átveszi a viselkedésmintákat is, ezáltal pedig elsajátíthat bizonyos szabályokat és normákat, amelyeket később a valóságban is sikeresen alkalmazhat. Mivel a gyerkőcök nem érzékelik játék közben, hogy az nem egy valós szituáció, így komolyan veszik annyira, hogy teljességgel utánozzák le azt, ezáltal pedig a társadalmi szabályokat is igyekeznek maradéktalanul lemásolni, betartani.

 

Oldja a szorongást

A szerepjáték, csakúgy mint a mese, öngyógyító hatással hat a gyermekek lelkére, hiszen olyan helyzetbe kerülnek tőlük a kicsik, mint például egy orvosi látogatás, amitől esetleg tartanak vagy még nem ismernek kellőképpen. A tevékenység során a képzelet és a tapasztalat keveredik, ezáltal a való életben megélt események is megjelennek. Ez segít elmélyíteni a tanultakat és feldolgozni az érzelmeket, illetve elvonatkoztatni a nem valós dolgoktól úgy, hogy közben saját gondolataikat és vágyaikat is megélik a kis játékosok.

 

Fejleszti a szociális készséget

Mivel az esetek többségében a szerepjátékokat társaságban játsszák a gyerekek, akár boltos, kémkedős vagy bűvészkedős szituációt keltenek életre, ez a játékforma segíti a kapcsolatteremtési képesség kialakulását, illetve megtanítja azt is, hogy hogyan működjenek együtt másokkal. Amennyiben nincs lehetőség arra, hogy egy másik gyermekkel játszanak, a felnőttek is kivehetik a részüket, ezáltal pedig plusz elemekkel gazdagodhat a játék, amelyek továbbfejlesztik a csemetéket.

 

Fejleszti a szókincset és képzelőerőt

Miközben eljátszanak a gyermekek bizonyos tevékenységeket, ügyelnek rá, hogy az eltanult szavakat is alkalmazzák, hiszen úgy lehet teljes az élmény. Mivel ezeket körülírják a játék közben, könnyebben megértik azok jelentését is, és ezáltal pillanatok alatt beépülnek az új szavak saját szótárjukba. 

Játék közben a gyermekek újraértelmezik a tárgyak jelentését, így lesz például fakockából telefon vagy tollból injekció. Ezáltal képzelőerejük és kreativitásuk is alaposan dolgozik, ez pedig nagyon fontos a személyiségfejlődés szempontjából, hiszen minden, amit átélnek képzeletben, segíti őket a való világban kialakult hasonló helyzetek megoldásában.

 

Forrás: https://www.babaszoba.hu/articles/kisgyerek/A_szerepjatekok_haszna?aid=20171026133514

Képek forrása: pinterest.com


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!