Magyar English


Mik a társasjátékok fejlesztő és pozitív hatásai?

- Blog

A társasjáték rendkívül szórakoztató elfoglaltság, ezért nem csoda, hogy a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt népszerű. Kiváló beltéri időtöltés az esős napokon, de a strandon vagy a kertben is megállja a helyét. Rengeteg vidám pillanatot és sok-sok nevetést köszönhetünk neki, de tudtad, hogy számos, tudományosan is bizonyított pozitív hatása is van?

Ebben a cikkben a társasjátékok fejlesztő hatása kerül górcső alá. Szó lesz arról, hogy milyen pozitív hatásai vannak az idősekre és a gyerekekre, hogy milyen egy igazán jó társasjáték gyerekeknek, és hogy hogyan válasszunk. És ha tovább olvasol, azt is megtudhatod, hogy mire való egy kooperatív társasjáték gyerekeknek és felnőtteknek!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A társasjátékok fejlesztő hatása számos területen megmutatkozik, ami miatt ez az egyik legnépszerűbb kellék a fejlesztő eszközök között, már egészen kicsi kortól kezdve. De milyen területeken vehetjük hasznát? Nézzük, mi mindenre képes egy fejlesztő társasjáték!

Fejleszti a koordinációs készségeket

A társasjáték gyerekeknek már egészen kicsi, pár éves kortól hasznos lehet, ugyanis sokkal könnyebben megy vele a számolás és a színek tanulása, valamint a szem-kéz koordináció fejlesztése is.

Türelemre tanít

Amíg tart a játék, a gyerekeknek minden körben ki kell várniuk a sorukat. Ezalatt megtanulják, hogy nem mindent kaphatnak meg azonnal, és hogy oda kell figyelni másokra is. Ez kiváló támpont lehet a szülőknek, amikor türelemre kell tanítani a kicsiket.

Javítja a koncentrációs készséget

A memóriafejlesztő és a logikai társasjátékok figyelemre késztetik a gyerekeket, így a koncentrációs készség javítására is kiválóan használhatók! Ez főként az iskoláskorú gyerekeknél válik fontossá, akiknek meg kell tanulniuk odafigyelni az órán és képesnek kell lenniük koncentrálni az iskolai- és a házi feladatokra.

Segít fókuszálni

A megszakítás nélküli játék olykor még a felnőtteknek is kihívást jelenthet. Pedig a tartós fókuszálás képessége rendkívül fontos mind a tanulás, mind a munka során. A szórakoztató társasjátékok úgy segíthetnek ebben, hogy közben mindannyian remekül érezzük magunkat.

Tipp: A játék idejére tegyétek el a telefonokat és tartsatok offline időszakot!

Együttműködésre tanít

Akár az iskolában, akár a munkahelyen is előny az jó együttműködésre való képesség. Épp ezért a kooperatív társasjáték gyerekeknek és felnőtteknek is rendkívül hasznos lehet!

A fentieken túl egy szórakoztató társasjáték segít a szellemi fittség megőrzésében is. Ezt az Edinburgh-i egyetem kutatása is bizonyítja. A kutatás során több mint 1000, 70 év feletti személynél vizsgálták az alábbiakat:

  • Memória
  • Problémamegoldó képesség
  • Gondolkodási sebesség
  • Általános gondolkodási képesség

3 évente ismételték a teszteket (a vizsgált személyek 79 éves koráig), ami alapján az derült ki, hogy akik rendszeresen játszanak nem digitális játékokat, jobb eredményeket érnek el a memória teszteken 70 éves koruk körül. Azok pedig, akik 70 évesen kezdték el, egyértelmű fejlődést mutattak.

társasjátékok fejlesztő hatása


Társasjáték gyerekeknek: hogyan válasszunk?

A felnőttek számára is hasznos, de a társasjátékok fejlesztő hatása a gyerekeken látszik meg igazán, nem véletlen, hogy sokan gondolják: egy szórakoztató társasjáték gyerekeknek akkor igazán jó, ha fejleszti is őket. Szerencsére óriási a kínálat, de hogyan válasszunk?

Talán a legbiztosabb kapaszkodó a kicsi életkora. Fontos, hogy mindig a gyermek korához illő játékot válassz, ugyanis korosztályonként a játék célja is eltérő lehet! Nézzük, hogy miben segít a társasjáték gyerekeknek!

Kicsiknek

Az óvodáskorú gyerekek számára a játék célja – a szórakoztatás mellett – a gondolkodás, a logika, valamint a memória fejlesztése. Emellett fontos, hogy a kommunikációs- és szociális készségek is fejlődjenek, ezért érdemes olyan, a fiatalabb korosztály számára fejlesztett társasjátékot választani, ami alkalmas ezeknek a készségeknek a fejlesztésére.

Nagyobbaknak

Az iskolásoknál már más szempontok kerülnek előtérbe. A tanulás során fontossá válik a fókuszálás elsajátítása és a koncentráció javítása, emellett az csoportban való együttműködés gyakorlása is (ez utóbbi a felnőttek számára is fontos célja a játéknak).

Kooperatív társasjáték gyerekeknek és felnőtteknek!

A jobbnál jobb szórakoztató társasjátékok között számos változat van, amelyek különböző területeket fejlesztenek és eltérő korosztályoknak vagy akár az egész családnak szólnak. Nézzük, hogy melyek a legnépszerűbb társasjátékok kategória szerint!

Az első kategóriába tartoznak a memóriát fejlesztő társasjátékok, amelyek főként a szellemi fittség megőrzésében és fejlesztésében segítenek.

A logikai társasjátékok az összetett gondolkodás és a kognitív készségek fejlesztésében játszanak fontos szerepet.

Az úgynevezett együttműködésre ösztönző, vagy kooperatív társasjátékok gyerekeknek és felnőtteknek is rendkívül hasznosak, ugyanis egy ilyen szórakoztató társasjáték számos fontos, a való életben is hasznos készség fejlesztésében segít.

Kooperatív társasjáték gyerekeknek

A kooperatív társasjáték gyerekeknek segít jobban megérteni az emberi interakciókat. A gyerekek a játék során megtanulják elismerni mások teljesítményét és elfogadni a vereséget. Ez az óvodai- és iskolai közegben éppúgy hasznukra válik, mint később, a felnőtt életük során.

Kooperatív társasjáték felnőtteknek

Bár sokszor elsőre a gyerek- és családi társasjátékok jutnak eszünkbe, a játék a „nagyoknak” is rendkívül hasznos eszköz a fejlődéshez. A felnőtteknek társasjáték segítségével sokkal könnyebb lehet a generációk közötti kapcsolatok elmélyítése és az egészséges mentális állapot és a szellemi fittség megőrzése, de gyakran használják munkahelyi csapatépítés során is.

 

Képek forrása: Canva


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!