Magyar English


Fajátékok gyerekeknek – A természetes játékok előnyei

- Blog

Akár generációkon átívelve szereznek örömet a gyerekeknek, miközben óvják a természetet, és még számos fejlesztő hatásuk is van? Hát persze, hogy a fa gyerekjátékok a téma! Ezek a nagyszerű természetes játékok rengeteg előnyt tudhatnak magukénak.

De honnan erednek és milyen készségfejlesztő hatásuk van? Ebben a cikkben ilyen és ezekhez hasonló kérdésekkel foglalkozunk, és azt is eláruljuk, hogy melyik korosztály számára milyen fából készült játékok lesznek az ideálisak.

 

Vissza a gyökerekhez: A fából készült játékok története

Amíg nem voltak szintetikus anyagok, az emberek azokból az anyagokból készítettek játékokat, amelyek rendelkezésre álltak. A fajátékok múltja több mint egy évezredre nyúlik vissza, míg műanyag társaik csak jóval később, a 20. században váltak népszerűvé. Utóbbiak egyre jobban kiszorítják a természetes játékok csoportját, pedig számos érv szól amellett, hogy fából készült játékok segítségével lepd meg gyermekedet.

Szerencsére úgy tűnik, hogy ezek a kreatív fa játékok reneszánszukat élik. Ez többek közt egy neveléslélektannal foglalkozó pszichológusnak, Dr. Lawrence Mestyaneknek köszönhető. Ő figyelt fel arra 1976-ban, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számára óriási segítséget jelentenek a fejlesztő fa játékok, ugyanis olyan készségeket fejlesztenek, mint a

  • számolási,
  • finommotoros, 
  • és problémamegoldó készségek,
  • valamint a műveltség.

 

A minőségi fa játékok legfontosabb előnyei

Számos oka van, hogy egy fajáték jobb választásnak bizonyul, mint a szintetikus anyagokból készült változatok. A következőkben összeszedtük, hogy melyek a minőségi fa játékok legfontosabb előnyei.

  • A legidőtállóbb játékok

A fából készült játékok hosszú ideig, akár több generáción átívelve okoznak örömet a legkisebbeknek, hiszen tartósak, szinte lehetetlen őket eltörni, és nem öregszenek el úgy, mint műanyag társaik. 

Így, ha igazán hosszú időre keresel játékszert, amely nemcsak gyermeked, de később unokáid szórakozását is biztosítja majd, nem kérdés, hogy a natúr fa játékok közül érdemes választanod.

  • Biztonságos megoldás

A fajátékok gyerekeknek biztonságos megoldást nyújtanak a szórakozásra, hiszen nem tartalmaznak káros anyagokat. A natúr fajátékok többnyire csak olajjal vagy festékkel vannak lekezelve. Ennek köszönhetően méreganyagtól mentesek, így nem okoz gondot, ha a kicsik a szájukba veszik őket.

  • Környezetbarát választás

A fa gyerekjátékok alapanyaga általában minősített erdőkből származik, így ezek a játékok kevesebb környezeti terhelést is jelentenek. Arról nem is beszélve, hogy míg a műanyag játékok lebomlási ideje több száz év is lehet, addig a fa mindössze pár év alatt lebomlik.

fa gyerekjátékok

 

A készségfejlesztő fajátékok pozitív hatásai

A különböző készségfejlesztő fajátékok amellett, hogy szórakoztatóak, számos pozitív hatással rendelkeznek, amelyek segítik a kicsiket a fejlődésben. Nézzük, melyek ezek a hatások!

  • Bevonják a gyermekeket a játékba

Ugyan sok játékban pont az a hasznos, hogy néhány plusz funkcióval van ellátva, és gombnyomásra hangokat ad ki, villog vagy képeket mutat, a fajátékokban éppen az a jó, hogy létrejön a fizikai kapcsolat a játékos és játék között.

  • Felfedezőkké válhatnak a játékosok

Egy fajátékkal számos új ismeretre tehetnek szert a gyermekek. Megtapasztalhatják, hogy milyen a fa struktúrája: az érdességét, keménységét, súlyát, melegségét, illatát ismerhetik meg, de az új információk mellett kreativitásuk is fejlődik, hiszen nekik kell kitalálni, megtervezni a játék pontos menetét.

  • Javítják a koncentrációs készséget

A fából készült játékok megnyugtatják a gyerekeket és kreatív, elmélyült játékra invitálják őket. Ez segíti a koncentrációs készség javításában és a figyelem fenntartásában.

  • Életre keltik a képzelőerőt

A kreatív fa játékok egyszerűek és letisztultak, így a kevesebb néha több elvvel élve segítenek a gyerekeknek fantáziájuk kibontakoztatásában. Egy natúr fa játék olyan mint egy tiszta papírlap: a gyermek kivetítheti rá a saját fantáziavilágát.

  • Elősegítik a személyes kapcsolódást 

A fából készült logikai játékok során a gyerekeknek egymásra kell tenniük a darabokat, formákat kell keresniük, vagy húzniuk kell maguk után a különböző darabokat. Ezek az egyszerű lépések azonban nem elhanyagolhatóak, ugyanis folyamatosan gondolkodásra késztetik a játékost a játékidő alatt, miközben interakcióra ösztönzik őket.

 

Melyik korosztálynak milyen fa gyerekjátékok valók?

Ha úgy döntesz, hogy elmerülsz a fa gyerekjátékok világában, fontos, hogy mindenképp az adott korosztálynak megfelelő játékot válaszd. De milyenek az ideális fa játékok 1 éveseknek, és mi tesz igazán boldoggá egy 6 éves lurkót?

 

Fa játékok 1 éveseknek (3 éves korig)

A formaválogató, a faépítő, a formafelismerő, a tolóka és a fa puzzle a legjobb fa játékok babáknak és az óvodáskor előtti időszakban. Ezek segítségével a kicsik fejlődhetnek játék közben, és nemcsak a formákról alkotott ismeretük gyarapszik, de térlátásuk is egyre jobb lesz. 

Fajátékok gyerekeknek 3-6 éves korig

A nagyobb gyermekek számára páratlan szórakozást nyújt egy barkácskészlet, abakusz, szeletelhető gyümölcs kollekció, fafigura vagy az olyan fa játékok fiúknak, mint a klassz favonat készletek. 

Egyes kirakós készletekkel pedig megtaníthatod gyermekednek többek között, hogy melyik állatnak, hogy néz ki a kicsinye, de a színek és számok világába is bevezetheted őt. Ezekkel a játékokkal tehát a kellemes időtöltés mellett kiélvezhetik a gyerkőcök a faanyagú játékok korábban felsorolt számos előnyét.  

Fa gyerekjátékok 6 éves kor felett

A 6 éven felüli gyermekeknek remek lehetőséget nyújt a kézügyesség fejlesztésére egy mini szövőszék, szövőkeret vagy egy fa gyöngy készlet, egy mágneses tábla segítségével pedig megtaníhatod őt a matematika alapjaira is.

 

Akár egy fa vonat, akár egy fa építőjáték lesz a nagy kedvenc, mindenképp érdemes bevezetni a gyermeket a természetes játékok csodálatos világába. Ezek a környezetbarát és biztonságos játékok számos pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, melyek közül az egyik legfontosabb a készségfejlesztő képességük. Válassz a gyermeked korának megfelelő fából készült játékok közül, és kezdődjön a szórakozás!

 

Képek forrása: Depositphotos


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!