Magyar English


Olimpia a gyerekszobában

- Blog

Az emberiség talán leghíresebb sporteseménye következik, ahol minden nemzet az övéinek drukkol a lelátókról, illetve a képernyőkön keresztül. Ez a hangulat, az izgalmas drukkolás és – szerencsés esetben – az örömteli ünneplés a gyerkőcökre is hatással van. Ne is csodálkozz rajta, ha a gyerekszobába lépve egy olimpiai verseny kellős közepében találod magadat!

 

Egy kis kreativitással bármi versenyszám lehet

Persze nagy eséllyel az olimpiai versenyszámok fognak visszaköszönni a játékokban, miközben a példaképnek tartott olimpikonok bőrébe bújnak a kicsik, de egy kis fantáziával egy pillanat alatt verseny kerekedhet a párnacsatából vagy akár a vízipisztolyozásból is. A gyerekek a tokiói játékok közben számos sportággal ismerkednek meg, így többek között a labdarúgással, kosárlabdával, asztalitenisszel, íjászattal, úszással, birkózással, atlétikával, öttusával, vívással vagy triatlonnal is. Amit pedig érdekesnek tartanak, azt maguk is szívesen kipróbálják otthon. Ez egy sporttudatos és egészséges életmód első lépése is lehet az életükben, amit a megfelelő játékokkal a szülők is támogathatnak, de már csupán a kicsik öröme is elegendő indok a mókára. A labdajátékok széles skálájához található eszköz a REGIO JÁTÉK üzleteiben, vagyis a labdákon túl focikapu, kosárlabda palánk vagy asztalitenisz szett is kapható. A birkózást favorizáló gyerekek kedvükre hempereghetnek egy óriási plüss Mickey egérrel, míg a ritmikus sportgimnasztika szépségétől elvarázsolt kislányokat táncszalaggal vagy hulahoppkarikával nyűgözheted le.

Fotó: Shutterstock

 

„A sport tehát mindenre megtanít.”

A versenyhelyzetek megtapasztalása sok tanulsággal szolgál. „A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni. A sport tehát mindenre megtanít.” – hangzik a népszerű Hemingway idézet. A sportversenyek jellemfejlesztő hatása révén olyan fontos dolgokat sajátíthat el a gyerek, mint például:

  • küzdeni a kitűzött célért,
  • tisztelni az ellenfelet,
  • betartani a szabályokat,
  • megfelelően kezelni a győzelmet és a vereséget,
  • kudarc után újra felállni,
  • döntéseket hozni, valamint
  • csapatsportok esetén közösségben gondolkodni, a csapatnak alárendelni magát.

Az olimpikonok sokak példaképévé válnak, itt érzékelhető leginkább, milyen fontos, hogy a sportolók a fair play szerint versenyezzenek, és az élet más területein is becsülettel helytálljanak. Amennyiben ez mégsem történne meg, szülőként neked kell rámutatni és elmagyarázni a gyereknek, hogy bár nagyszerűen teljesített a versenyen a példaképe, itt és itt bizony hibázott. A kicsik még nem biztos, hogy el tudnak vonatkoztatni a hősük személyétől, azonban útmutatással helyes értékekre nevelheted az őket.

 

Az első szárnypróbálgatások

Családon belül például a társasjátékok révén ismerkednek meg a gyerekek a nyeréssel és a vereséggel különösebb tét nélkül, de a testvérek egymáson is óhatatlanul gyakorolnak. A játék után fordíts egy kis időt, hogy megbeszéljétek a történteket és a lurkókban felgyülemlett érzelmeket.

A verseny pedig mit sem ér lelkes szurkolótábor nélkül. Merülj el néha te is a csöppségek kis világába, drukkolj nekik és legyél büszke a teljesítményükre! Arra is, ha szépen veszítettek, hiszen a játék véget érhet, de az élményből egy életen át erőt, kitartást és önbizalmat merítenek.


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!