Magyar English


Tanítsd meg gyermekedet helyesen bocsánatot kérni

- Blog

Szülőként gyakran kérjük arra a gyermekeket, hogy kérjenek bocsánatot, ha szabályt szegtek, esetleg megbántottak valakit, azonban addig, amíg nem értik meg igazán, hogy miért van erre szükség, a kimondott szavaknak nincs meg az igazi ereje. Bojti Andrea gyermekpszichológus segítségével összeszedtük, hogy mire fontos odafigyelned szülőként, hogy mielőbb megértse csemetéd ezt a folyamatot. 

 

Válj példaképpé!

A gyermekek konfliktuskezelése függ attól is, hogy mit látnak a szüleiktől, hiszen akarva-akaratlanul is azokat a mintákat kezdik el követni, amit otthon látnak. Ilyenkor fontos, hogy próbálj meg tudatosan odafigyelni a hirtelen reakcióidra, és inkább higgadtan, empatikusan közelítsd meg a konfliktushelyzetet. Tanítsd meg gyermekedet arra, hogy mindennek következménye van, így ha például tönkreteszi a másik gyermek játékát, azt pótolnia kell valahogy, ha pedig valamit összetör szándékosan, neki kell feltakarítania. A kulcs tehát - mint mindenben a gyermeknevelés rögös útján - a következetesség.

Szülőként fontos tudnod, hogy a valódi bocsánatkérés, amikor a gyermek tényleg megérti, milyen érzelmeket okoz a másiknak a tette, igazából csak 8-9 éves kor körül alakul ki. Addig a gyermekek világképe (óvodáskorban) egocentrikus, ami azt jelenti, hogy önmagából kiindulva, a saját szemszögéből értelmezi a világot. Egy 2 éves gyerek azért kér bocsánatot, mert megtanulta kimondani ezt a szót és valamennyire már felismeri a helyzetet, amikor ezt kell mondania. Óvodáskorban megfigyelhető, hogy ha egy gyerek megbántja a másikat, sokszor még neki áll feljebb. Ő érzi igazságtalannak a helyzetet. Ez a tipikus példája az egocentrikus látásmódnak - fejtette ki véleményét Bojti Andrea gyermekpszichológus.

 

Mit tehetünk szülőként? Hogyan tanítsuk meg a gyermeknek a bocsánatkérést?

Ezeket a fejlődési folyamatokat ismerve is fontos tudni, hogy a bocsánatkérésre már a kezdetektől érdemes tanítgatni a gyermeket. Először azért, hogy felismerje a helyzetet, így képes lesz megtanulni mi az elvárt viselkedés olyankor. Később pedig maga az elv és a bocsánatkérés formája illetve ahogyan ezt a szülő kezeli, válik fontossá. Iskoláskorig tehát a valóban megbánt bocsánatkérés helyett jobb, ha a szülő a konfliktuskezelésre helyezi a hangsúlyt.

A tettek következményének a tanítása akkor a legeredményesebb, ha nem a vita hevében dobálózunk különböző fenyegetésekkel, pl. ha nem hagyod abba, akkor elveszem a játékod. Legyen ez egy előzetes megbeszélés, családi megegyezés. Ennek a lényege, hogy nyugodt időben, amikor mindenki jelen van, akkor egyezünk meg az elvárt viselkedés formájáról. Jó, ha egy ilyen megbeszélésen egyszerre csak egy dologban történik megbeszélés. Például ha a gyerek előszeretettel dobálja a játékait, akkor erre kössünk egyezséget. Nyugodt helyzetben sokkal fogékonyabb a gyermek a logikus magyarázatra és könnyebben megérti a tettek következményét is. Fontos, hogy egészen konkrét dologban egyezzetek meg. Játékdobálás esetén háromszor szólok és a harmadik figyelmeztetés után aznapra elveszem a játékot. Később a vita hevében ez sokkal könnyebben betartható és a szülő számára is egy konkrét segítség, miként reagáljon az adott helyzetben - mondta el a gyermekpszichológus.

 

Forrás: https://www.noklapja.hu/test-es-lelek/2018/06/11/10-mod-arra-hogy-megtanitsuk-a-gyerekeket-a-bocsanatkeres-fontossagara/ 

 


Népszerű bejegyzések


Ne maradj le exkluzív tartalmainkról, ajánlatainkról!
Iratkozz fel a hírlevelünkre:
Kövess Facebookon!