Magyar English


Tippek, hogyan szerettesd meg gyermekeddel az olvasást

- Blog

Az olvasás számos pozitív hatással van a kis könyvmolyokra, és amellett, hogy hasznos, még élvezetes elfoglaltság is számukra, hiszen egy olyan csodavilágba repíti el őket, aminek csak az alaptörténet és a fantáziájuk szabhat határt. Ebben az írásban megmutatjuk, hogy hogyan szerettetheted meg gyermekeddel ezt a szuper tevékenységet!

 

Mielőtt eláruljuk, hogy hogyan tehetsz azért, hogy gyermeked könyvrajongó legyen, összegeztük, mi mindenre jó a felnőtteknek is, ha időközönként lekerül a polcról egy-egy könyv:

  1. Mentálisan stimulál: Az olvasás aktivizálja az agyi területeket, így mozgásban tartja az agyat, ami azt eredményezi, hogy gondolkodásunk naprakész lesz, illetve számos időskori betegséggel is felvehetjük a harcot.
  2. Stresszcsökkentő: Az olvasás segít egy hosszú nap után ellazulni, és a jelenben tartani akkor, amikor csak a felgyülemlett, jövőben esedékes teendők körül jár az eszünk. Éppúgy, mint a sport, az olvasás is segít megszabadulni a feszültség forrásától.
  3. Új tudással ruház fel: A könyvek telis-tele vannak új információkkal, melyeket bármikor felhasználhatunk életünk során, arról nem is beszélve, hogy szókincsünk bővülését is elősegíti. Ezáltal tájékozottabbak lehetünk, és magabiztosabban fejezhetjük ki magunkat.
  4. Karban tartja a memóriát: Amikor egy hosszabb történetről olvasunk, meg kell jegyeznünk a korábban történt eseményeket ahhoz, hogy élvezhetővé váljon a cselekmény, ezáltal pedig gondozhatjuk memóriánkat.
  5. Növeli a koncentrációs készséget: A mai világban számos ingerrel találkozunk minden egyes pillanatban, így nagyon fontos, hogy néha tudatosan csak egy dologra koncentráljunk. Ehhez tökéletes választás egy könyv, hiszen olvasás közben nem számít sem idő, sem tér, és a teendőket is elfelejthetjük egy kis időre.

Tipp: Napi 15-20 perc olvasással sokkal jobban fog menni a koncentrálás, ezáltal jobban helyt tudunk állni a napi kihívásokban.

 

Szerettesd meg gyermekeddel az olvasást!

Minél több esti mese!

Az esti mesék döntő szereppel bírnak, hiszen a kiságy mellett elmesélt történetektől függ, hogy gyermekünk pozitív élményeket társít-e majd a későbbiekben az olvasáshoz. A gyermek korának megfelelő történetvezetéssel, és a szülők hangján megszólaló karakterekkel elősegíthetjük, hogy a későbbiekben rajongjanak a kicsik a könyvekért.

 

Közös meseolvasás!

Az ovi utolsó éveiben vagy már kisiskolás korban lévő gyerkőcöknél hangsúlyt fektethetünk a közös olvasásra is. Ezzel egyrészt gyakorolhatják a tevékenységet, másrészt tovább erősíthetjük az olvasáshoz kapcsolt jó élményeiket. Jó módszer lehet, ha fokozatosan adjuk át a mesélő szerepét, először csak pár mondatot, majd a későbbiekben akár az oldalakat is feloszthatjuk köztünk és gyermekünk között. Fontos azonban, hogy ne kényszerítsünk rá semmit, mert ha esetleg elveszti a tevékenység a móka jellegét, és kényszerré válik, akkor több kárt okozhatunk, mint hasznot.

 

Olvassunk mindig egy megadott időpontban!

Vezessünk be egy rendszert, amely szerint mindig adott időpontban kerül elő a mesekönyv, így könnyebben rá tudjuk vezetni arra, hogy minden nap szenteljen egy kis időt és energiát az olvasásra. 

 

Legyen különleges élmény az olvasás! 

Varázsoljuk különleges élménnyé az olvasást! Ehhez tökéletes választás lehet egy diavetítő, amivel bekuckózhatunk otthonra, készíthetünk egy kis popcornt, kényelembe helyezhetjük magunkat, aztán indulhat is a móka! Számos diafilm közül biztosan megtaláljuk azt, amiért az egész család rajong majd, az élmény pedig garantáltan felbecsülhetetlen lesz! 

 

Forrás: https://365letszikra.hu/olvasas-hatasa-magyar-fiatalok/, https://www.vg.hu/kozelet/kultura/igy-szerettesd-meg-a-gyermekeddel-az-olvasast-1473487/

Képek forrása: 1, 2


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!