Magyar English


Fejleszd gyermeked ügyességét játékokkal!

- Blog

Fejleszd célzottan gyermeked ügyességét, egyensúlyát, koncentrációját az erre megfelelő játékokkal! Egy jól megválasztott készlettel nemcsak lekötheted gyermeked figyelmét, de segítheted abban is, hogy az életben szükséges alapvető készségeket megfelelően elsajátítsa. Összeszedtünk néhány játékot, melyekkel garantáltan eléred a kitűzött célt.

 

Labdajátékok

A labda talán az egyetlen olyan sporteszköz, amivel kortól függetlenül mindenki szívesen játszik, és szórakoztató szerepe mellett kiemelten fontos hatással bír a készségek fejlődésében is. Lehet gurítani, dobni, elütni, pattogtatni, elkapni és rúgni is. Játszhattok vele ketten, csapatban, vagy akár egyedül, méghozzá helytől függetlenül. Lássuk, hogy ez az egyszerű, de nagyszerű játék mi mindenre lehet jó!

Mozgásfejlesztés

 A labdás játékok nagy hatással vannak a mozgás térbeli és időbeli érzékelésére és pontosítására, fejlesztik az egyensúlyérzéket és ritmusérzéket, elősegítik a vizuális észlelés kialakulását, de a játékosok fizikai erőnlétet is erősítik.

Szem-kéz koordináció fejlesztése

A szem-kéz koordináció a szem és mozgás tudatos, begyakorolt összekapcsolása. Ezen képességek  fejlesztése teszi ki  az óvodai foglalkozások nagy részét, hiszen ezek adják meg az élethez szükséges mozgásformákat, így az írás és olvasás alapját is.

A labdajátékok által fejleszthető az irányított figyelem, a szabályok elfogadásának képessége, a térbeli tájékozódás és az idegrendszeri működés is.

Fotó: IStock

 

Néhány különleges labdajáték

Olyan játékot keresel, ami eltér a megszokottól? A Phlat Ball egyszerre tölti be a labda és a frizbi szerepét. Össze lehet nyomni és a levegőben újra gömbbé változik, majd úgy érkezik a játékos kezébe. A Catch Ball egy olyan ügyességi játék, ahol a tépőzáras labdát egy kézre húzható eszközzel kell elkapni, Strandtenisz ütő készletünkkel pedig egymásnak ütögethetitek a labdát speciális fa ütőkkel.

A gyermekeknek való tekével sem lőhetsz mellé, hiszen játék közben ügyesednek a résztvevők és a figyelmüket is hosszú időre leköti a bábuk legurítása. Ez a készlet is fejleszti a mozgáskoordinációt, és kültéri, illetve beltéri szórakozásként is alkalmazható, így az időjárás sem szabhat határt a mókának.

 

Játékok a szabadban

A szabadban, mozgással töltött időnek nagyon sok pozitív hatása van, hiszen javítja a vérkeringést, növeli az állóképességet és az immunrendszert is erősíti. Összeszedtünk néhány játékot, amelyekkel észrevétlenül fejlődhettek, miközben jól érzitek magatokat.

 

Sárkányeregetés

Amikor kicsit jobban fúj a szél, akkor tökéletes szabadtéri program lehet a szélsárkány eregetés! A játék komplex feladatok elé állítja a kis sárkányeregetőt, hiszen erősen megdolgoztatja koncentrációs képességét és ügyességét. Figyelnie kell arra, hogy kellő erősségű szél fújjon, amikor felengedi a sárkányt, illetve a zsinórt is feszesen kell tartania, különben lezuhanhat a játék, de az irányítás sem egyszerű. Ha gyengébb a szél, akkor érdemes kisebb sárkányt keresni, közepes és erősebb szélnél a nagyobb méret sem akadály.

Frizbi

A frizbizés hasonló a labdajátékokhoz, mégis egy kicsit más, több koncentrációt igényel, fejleszti a mozgás összerendezettségét, a feladathelyzetekhez való viszonyulást és az alkalmazkodást is. Egy színes, menő frizbi pillanatok alatt a család új kedvenc játékává fog válni.

Fotó: Pinterest

 

Források: 12

Címlapkép forrása: Depositphotos


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!