Magyar English


Így szoktasd be gyermekedet a bölcsibe, oviba!

- Blog

Már csak néhány nap, és elérkezik az oviba, bölcsibe szoktatás időszaka, ami gyermeknek és szülőnek egyaránt megpróbáltatás lehet. Bojti Andrea gyermekpszichológus segítségével összeszedtünk néhány gondolatot, amelyek segítenek elindulni ezen az olykor rögös úton. Olvasd tovább!

 

Már otthon kezdd el a beszoktatást!

A beszoktatást már otthon érdemes elkezdeni, mielőtt ténylegesen elkezdődik az óvoda. Beszélgessetek a gyermekeddel az óvoda intézményéről, arról, hogy miért fog odajárni, az ottani szabályokról és a mindennapi rendszerről. Érdemes elsétálni és megnézni az ovi épületét kívülről, és ha van rá mód, akkor bemenni és szétnézni. Ha ismertek leendő ovistársakat, akkor velük meg lehet szervezni egy-egy játszóterezést. 

A beszoktatásnak rendszerint az első napjai a legnehezebbek, de nem minden kisgyereknél. Vannak olyan kicsik, akik egyből lelkesen bemennek és játszanak a csoportszobában, míg mások félénkebbek. Mindkét esetben ugyancsak gyakori, hogy néhány hét után, amikor már megszokták a közösséget, visszaesés figyelhető meg. Ekkorra már a gyermek is megérti, hogy az ovi mindennapos program lesz számára. A szakirodalmi adatok és a gyakorlati tapasztalatok alapján hozzávetőlegesen 3 hónap szükséges ahhoz, hogy a kisgyermek valóban beszokjon az új  közösségbe. Ha a nehézségek túlmutatnak ezen az időszakon, akkor érdemes beszélni róla az óvónőkkel, és közösen szakember segítségét kérni fejtette ki véleményét Bojti Andrea.

 

Segíts gyermekednek kötődést kialakítani!

Az elválási nehézségek a legtöbb esetben neked, mint szülőnek szólnak. Gyakran előfordul, hogy miután elmész, gyermeked szépen játszik a nap során, ilyenkor ezt a helyzetet neked szükséges magadban tisztázni. Nagy segítség lehet, ha az óvónő napközben tud jelezni néhány alkalommal, amikor a gyermek már megnyugodott. A reggeli elválás idején egyébként is neki van nagy szerepe, hiszen az ő segítségével jobban bevonható a csoportba a gyerek mondta el Bojti Andrea.

Fontos azonban, hogy a kezdetekben legyen egy biztos alap gyermeked számára, így az elején maradj ott vele végig, és segítsd őt, hogy kötődést alakítson ki a pedagógusokkal, gyermektársaival. Azáltal, hogy nem érzi magát teljesen egyedül, pillanatok alatt beilleszkedik majd a környezetébe, és egyre érdeklődöbb lesz a többiek iránt is. Amikor már azt látod, hogy kapcsolatokat kezd el kialakítani, akkor érik meg a helyzet arra, hogy kisebb időre otthagyd őt.

Tipp: Ne ijedj meg, ha a kezdetekben csak veled kommunikál a gyermeked, hiszen a feloldódás személyiségfüggő. Ha elég türelmes vagy, meglátod, hogy egy idő után mindketten lelkesen indultok majd el reggel a bölcsibe, oviba. 

Fotó: Freepik

 

Beszoktatási nehézségek

Az ovis beszoktatási nehézségek egyik leggyakoribb jele, ha nem akar menni, tiltakozik reggel az indulás előtt. Otthon megfigyelhetőek alvási nehézségek, rémálmok, különböző pszichoszomatikus panaszok (fáj a hasa, fáj a feje stb.), amelyek sokszor oviszünetben meg sem jelennek. Az oviban a beilleszkedés nehézségére utalhat, ha nem szeret másokkal játszani, mindig csak az óvónő társaságát keresi, nem vagy nehezen alszik el délután, nem fogadja el az ételt vagy az indokoltnál sokkal többször sír. Mindezek akkor számítanak igazán problémának, ha már legalább 3 hónapja rendszeresen jár a gyermek a közösségbe hangsúlyozta a gyermekpszichológus.

 

Mit tehetsz a beszoktatási nehézségek feloldásáért?

  • A beszoktatási nehézségek ellen sokat tehetsz azzal, ha megértő vagy vele otthon, nem sürgeted reggel, és te sem idegeskedsz, hiszen a nyugodt lelkiállapot már jó alapul szolgál a búcsúzkodáshoz is. 
  • Fontos, hogy amikor elkezded egyre több időre az intézményben hagyni, egyszer se csapd be, hiszen az a bizalma megingásához vezet, ami csak meghosszabbítja a folyamatot. Ne menj el, amikor nem figyel, beszéld meg vele előre a napirendet, azt is, amikor távozol, és azt is, hogy mikor jössz vissza, így neki is könnyebb lesz, hiszen tudja, hogy mikor, mire számíthat.
  • Vidd be neki kedvenc játékát! Ha bármikor honvágyat érezne, csak rá kell néznie kedvenc plüssére, kisautójára, és máris jobb lesz a kedve.
  • Igyekezz otthon sok-sok figyelemmel és játékkal bepótolni a külön töltött órákat!
  • Kérdezd őt a napjáról, engedd, hogy magától meséljen az élményeiről, és hallgasd őt figyelmesen, így érezni fogja a gondoskodásodat.
  • Olvassatok közösen mesét! Ez a program többek között nyugtatja és ellazítja őt, de a nap során felgyülemlett stressz levezetésében is segítségetekre lesz.

Tipp: Olvasd el itt, hogy mi mindenre jó még a közös meseolvasás!

 

Forrás: 1, 2

Címlapkép forrása: IStock


Népszerű bejegyzések


Kövess Facebookon!